top of page

Hur du väljer den perfekta kulörpaletten för ditt hem

Finns det verkligen regler för färgsättning inom inredningsdesign? Även om det inte finns en "korrekt" färgpalett som passar alla, är det alltid bra att ha kunskap om färgsättning och färgsättningsprinciper innan du introducerar nya nyanser i ditt utrymme. Om du behöver hjälp med färgsättning finns det några viktiga principer att beakta för att undvika en orolig känsla i hemmet.


Att förstå grunderna i färgsättning och få professionell färgsättningshjälp kan hjälpa dig i hur du väljer, balanserar och applicerar färger optimalt för dina utrymmen. För att få hjälp med färgsättning kan du vända dig till min färgsättningstjänst eller gå min färgsättningskurs. Men här kommer några av mina bästa tips för att skapa en sammanhängande färgsättning i hemmet.


Det är viktigt att poängtera att färgsättning inte står ensam inom inredningsdesign. Jag ser på färgsättning som en variabel som, tillsammans med textur, materialblandning och mönster, skapar den övergripande känslan av ett hem. Ibland behöver du färgsättningshjälp och ibland en blandning av material, texturer och mönster för att skapa den vision du strävar efter utan att använda många färger.


5 enkla färgsättningsregler:


Regel nr 1. Välj en färgsättningspalett som stämmer överens med den känsla du vill skapa

Att välja rätt färgsättning kan verka utmanande. Innan du bestämmer dig för en färgsättning, reflektera över vilka färger du dras till. Använd tygprover och färgkartor för att förstå hur färger samverkar i ett fysiskt utrymme. Det är viktigt att testa färgsättningen personligen, eftersom naturligt ljus spelar stor roll för hur färgerna uppfattas i just ditt hem.

Bestäm hur du vill att ditt hem ska kännas med din färgsättning: blått och neutrala toner tenderar att vara lugnande, medan rött och mättade färger kan kännas mer dramatiska, att skapa konsekvens och ett flöde mellan olika rum är också viktigt för färgsättningen.


Regel nr. 2. För att säkerställa att färgschemat flyter mellan rummen kan du hålla dig till nyanser inom samma temperaturfamilj, som varma paletter av röda, orange och gula eller kalla scheman av gråa, gröna och blåa toner. Du kan också välja en eller två basfärger och använda variationer av dem i olika rum. När du skapar en färgpalett för ditt hem, bör du sprida och blanda de valda färgerna i alla rum för att skapa en enhetlig känsla. Välj sedan en huvudfärg för varje rum och använd accenter från samma palett i hela hemmet.

Om du väljer två färger, håll dig till toner inom samma grundnyans, som en ljus grågrön med en djupare oliv. Eller välj en mild och en starkare färg med liknande undertoner, till exempel en varm taupe med mjuk terrakotta, eller de kallare nyanserna av en sval off-white med en djup turkos.


Regel nr 3. 60-30-10 regeln för färgsättning 60-30-10-regeln är en klassisk designprincip för färgsättning – en utmärkt startpunkt för att skapa ett schema. Den innebär att du delar upp din färgpalett med ca 60 procent som huvudfärg, synlig på tec. väggar. ca 30 procent på 5-6 sekundärfärger som motsvarar möbler, gardiner, kuddar, bord etc, och de sista 10 procenten på en accentkulör ger balans i färgsättningen, på mindre detaljer, tec en vas, en armatur, en tavla etc.


Regel nr. 4. Tänk på att alltid testa ditt kulörschema genom att provmåla. Kom ihåg att färgprivet kan se väldigt olika ut i färgbutiken som hemma hos dig, beroende på olika ljusförhållanden. Jag brukar provmåla på a3 papper som är lätta att få tag på via färgfackhandlare, sedan hänger jag upp de på väggen och kan flytta runt pappret på de olika väggarna, undvik att måla direkt på väggen, då jämför du kulören med väggkulören och metameri, dvs färgförskjutning kan uppstå.


Regel nr. 5. Titta på vilka kulörer som finns utanför ditt hus, en röd tegelvägg kan ge färgsmitta på dina innerväggar och skapa en rosa nyans.


Om du behöver ytterligare färgsättningshjälp ger jag råd både via zoom eller kommer hem till dig för ett färgsättningsuppdrag. Läs mer om det under färgsättningshjälp. Vill fördjupa dina kunskaper inom färgsättning, läs mer om min färgsättningskurs här.

49 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page