top of page
Sara-Garanty-porträtt-hemma_ISA_MATHESS

"Colour is unavoidable and irresistible - and always worth the effort of trying to understand its many wonders"

"Jag är så rädd för färg" eller "Det är så svårt med färg" är något jag ofta höra av mina kunder. Färglära är något man aldrig blir klar med, det är ett outtömligt ämne och tar en livstid att studera.

 

Färg existerar inte utan ljus och därför är färgen det mest flyktiga i bostaden. Samma kulör kan upplevas harmoniskt grön i söderläge och morgonljus, dassigt gul i norrläge och skimrande grå när skymningen har lagt sig. Det tar lång tid att lära sig hur olika färger ter sig i olika ljus och hur man sätter ihop färger på ett attraktivt och harmoniskt sätt för att lyfta hemmets karaktär och de personer som bor där.

 

Jag tycker hemmet ska återspegla personligheterna som lever där och med rätt färger kan man skapa trygghet, lugn, harmoni och kreativitet.

 

Jag ser färger som ett enda stort konstverk, deras rikedom av kulörer, spelet mellan ljus och skugga. Hur hänger allt ihop? Konstnären Paul Klee skrev “colour is the place where our brain and the universe meets” jag gillar konstnärernas filosofiska approach till färger, de såg dem nästan som något andligt och något som får oss att möta olika delar av oss själva och gå in i olika världar och dimensioner. Men det finns också en mer naturvetenskaplig förklaring. När vi talar om färg (pigment) och kulör så talar vi om olika saker. Färg är själva pigmentet i färgburken och kulör är namnet på den rådande färgen i färgburken tex. olivgrönt. När man blandar i färg (pigment) i något material förloras ljushet för varje färg som tilläggs. Det kallas för subtraktiv färgblandning eftersom ljusheten minskas. Det motsatta innebär att olika ljussorter blandas och då kallas det för additiv färgblandning. Vitt och svart är inte kulörer men färger. Blandar du in vitt eller svart i en färg får du en ljusare eller mörkare kulör av nyansen du valt.

VAD HÄNDER DÅ MED UPPLEVELSEN AV KULÖRER?

Här handlar det om vad vi ser och vi behöver komma ihåg att vi ser kulörer endast tack vare hur vi är konstruerade som människor med stavar och tappar i ögongloben. Därför kan färgupplevelsen skiljas sig från person till person och vi upplever och uppfattar kulörer olika beroende på hur tränade vi är i vårt färgseende. En vanlig människa kan urskilja 10 miljoner kulörer och en inredare eller färgsättare ungefär dubbelt så många. Men det vi behöver komma ihåg är att aldrig titta på färgen ensam när vi väljer ett färgprov till vår vägg. Vi ser alltid färger i relation till andra färger, ungefär som vi ser människor olika beroende på sammanhanget. En ljusrosa kulör kommer upplevas starkare rosa mot en grå vägg och samma rosa kan uppfattas som grå om den får en ännu starkare rosa kompis bredvid sig. Eller samma grå kommer upplevas mörkare mot en vit bakgrund och ljusare mot en svart bakgrund. Och kulören på ett föremål kommer att ändra sig med ljuset och den rådande belysningen.

TIPS! Därför ska man alltid testa och provmåla kulören i det rummet där den sedan kommer att vara. Olika fabrikanter har olika färgsammansättningar för att skapa samma NCS kulör. Om man tex. först skapar en grå färg genom att blanda vitt och svart och sedan blandar en grå färg genom att blanda ett komplementfärgpar (tex. Grönt och rött) plus vitt och sedan betraktar de båda blandningarna i olika ljus kommer de inte att likna varandra. De till synes identiska grå färgerna kommer se olika ut i olika belysning. Fenomenet kallas metameri.

FÄRG & FORM

 

Med färg kan ett föremåls yta förändras, skäras sönder, fragmenteras, brytas och förvanskas. Blått kan få föremålet att se plattare ut, gult kan göra att ett föremål buktar sig, grönt är statiskt och rött dynamiskt. När man förstår detta kan man påverka form och utnyttja kunskapen att vända ett föremål ut och in.

"Form follows colour"

– SARA GARANTY

Ur ett biologiskt perspektiv hämtat från naturens färglära, kan olika färger hjälpa oss att tex. öka koncentrationen, hjälpa oss att somna eller göra oss mindre stressade. Men utöver biologin kommer kulturen in och beroende av vart vi har våra rötter och vilken kultur vi lever i kommer vi ha olika associationer med olika kulörer. I sverige klär man sig ogärna i gult och blått om man inte ska på en fotbollsmatch. Skickar du gula rosor till någon i frankrike betyder det att du vill göra slut och nämner du orange till en Holländare får du genast ett leende.

 

Över kulturen råder även Trend, vilket betyder att färgupplevelsen kan komma att ändras under en persons livstid. Det som växte upp på 70-talet kom att gilla brunt, murrigt grönt och orange för att sedan gå över till 80-talets pasteller, alla minns 00-talets kaffelatte väggar och 10-talets ljust och fräscht våg.

 

Trender är i konstant förändring och i Sverige är vi enormt trendkänsliga. Är tex. Greige (en blandning mellan grått och beige) inne får jag helt plötsligt en ökad förfrågan om att färgsätta med dessa kulörer. När vi exponeras för något tillräckligt länge börjar vi gilla det, ofta vare sig vi vill eller inte. Men man behöver inte följa trender slaviskt utan mer förhålla sig till dem och använda dem som en riktlinje att följa eller gå tvärtemot.

Färgpsykologi och neuroestetik

När vi utforskar korsningen mellan färger och medvetande, upptäcker vi en fascinerande parallell i David Hawkins karta över medvetande. Hans ramverk, som kategoriserar mänskligt medvetande från de lägsta till de högsta nivåerna, kan rikligt illustreras genom färgspektrumet.

Färgspektrumet

Färger, med sitt breda spektrum och livfullhet, är mer än bara visuella fenomen. De symboliserar olika ljusfrekvenser och kan framkalla djupa känslomässiga och psykologiska reaktioner. Spektrumet av synligt ljus sträcker sig från lugnande blå nyanser till energiska röda, där varje färg förknippas med unika kvaliteter och energier.

Medvetandets Nivåer

David Hawkins Map of Consciousness erbjuder ett liknande spektrum som rör sig från lägre nivåer av skam och skuld till högre tillstånd av kärlek och upplysning. Varje nivå representerar en annan frekvens eller vibration av mänsklig upplevelse och medvetande. Precis som färger har olika våglängder och intensiteter, manifesteras medvetandet i olika vibrationsnivåer.

Parallella Dimensioner

De lägre nivåerna av medvetande, som skam och skuld, kan liknas vid mörkare, grumliga färger som brunt eller grått. Dessa färger återspeglar en känsla av tyngd och avsaknad av livskraft, precis som dessa låga vibrationsnivåer där energin ofta är begränsad och kontraherad.
I motsats står högre medvetandetillstånd, som kärlek, glädje och upplysning, som korrelerar med ljusare och mer vibranta färger som gult, grönt och blått. Dessa färger förknippas med tillväxt, harmoni och klarhet, och speglar den expansiva naturen hos högre medvetande. I detta spektrum symboliserar färger graden av en individs anpassning till högre vibrationsnivåer.

KORT INTRO TILL FÄRGPSYKOLOGI

Är den färgen med dubbel betydelse, rött står för både kärlek (röda hjärtan) och fara, ilska, krig, blod. Rött är den färgen vi uppfattar först i ett rum och att omge sig med rött påverkar den fysiologiska kroppen. Använt rött när du vill få tillgång till mer energi och få saker uträttade.

RÖD

Påminner oss om solen, en positiv färg som ger oss energi. Använt gult när du vill stärka ditt självförtroende och när du ska studera.

GUL

Påminner oss om himlen och havet och är en lugnande och kommunikativ färg. Vi gör mindre fel och koncentrerar oss bättre i ljusblå miljöer.

BLÅ

Står för att utveckla sin fantasi och djupa tankar, berör vår andliga sida och hjälper till att söka mer svar inuti oss själva snarare än utanför oss själva. Vissa filosofer anser att djupt lila toner ansluter oss till en högre medvetenhetsnivå.

INDIGO

En omsorgsfull, glad och kärleksfull färg. Hjälper till att balansera emotionella energier. En bubblande färg som ger en känsla av att vilja umgås och vara social i rosa miljöer. Rosa är dock den mest kontroversiella färgen då den ofta förknippas med tjejer och en färg jag ser många killar vill ta avstånd från när de inte vill utveckla sin feminina sida.

ROSA

En glad färg som hjälper till när du är i en förändringsprocess.

TURKOS

Lätt energi, står för renhet och oskuld. För mycket vitt kan upplevas sterilt och tråkigt.

VIT

är en intensiv och varm färg som boostar vår kreativitet. Använd orange när du vill få tillgång till mer roliga inslag i din vardag och väcka din sexuella lust och skaparkraft.

ORANGE

Står för lugn och harmoni och är den kulör vi kan se flest nyanser av. Blanda gärna varma och kalla gärna toner och omge dig med grönt när du känner dig stressad.

GRÖN

Står för att utveckla sin fantasi och djupa tankar, berör vår andliga sida och hjälper till att söka mer svar inuti oss själva snarare än utanför oss själva. Vissa filosofer anser att djupt lila toner ansluter oss till en högre medvetenhetsnivå.

LILA

Står för visdom, blicka tillbaka och ta del av gammal kunskap.

MAGENTA

Förmedlar förtroende, säkerhet och bestående värden. Sänker nervsystemet och agerar lugnande. Dock kan för mycket brunt upplevas som stagnerande.

BRUN

En seriös, allvarlig färg kan upplevas som elegant och lyxig men för mycket svart kan skapa en tung, stagnerad energi.

SVART

För att förstå hur färgpsykologi fungerar behöver vi först förstå ljus. “Ljuset är det som gör föremålen synliga för oss” (Aristoteles 384 f.Kr) vilket betyder att färg bara är ljus i en annan form. När ljuset träffar ett föremål får detta färg. Och ljus är en form av energi som kan i likhet med andra energiformer omvandlas till värme och rörelseenergi. Albert Einstein kom fram 1905 med en teori om ljusets partikelnatur och sedan dess etralktas ljuset som en vågrörelse och en ström av partiklar så kallade kvanta eller fotoner. Dessa ljuspartiklar påverkar oss på olika sätt och därför påverkar färgen oss på olika sätt.

 

När ljus kommer in i våra ögon, slår kon, utlöser det frigörandet av en kemisk sändare, vilket initierar elektriska meddelanden som överförs till hjärnan och så småningom hypotalamus. Hypotalamus, tillsammans med hypofysen - styr vår ämnesomsättning, kroppstemperatur, sömn, autonoma nervsystemet. Vad det betyder är att färg inte bara är en visuell stimulans. Det skapar också fysiologiska förändringar inom oss. I psykologiska termer ger det en känslomässig upplevelse.

Onlinekurs: Inred med färg

Start: Börja när du vill

– För dig som renoverar och älskar färg

Det här är kursen för dig som vill dyka djupt i färgernas värld medan du tar dig an hemmaprojektet. Helt förinspelad och uppdelad i 8 moduler, kan du gå kursen i din egen takt. Vi tar en färgstark resa genom färghistoria, trender, färgpsykologi och hur du skapar harmoniska färgsättningar som lyfter ditt hem till nästa nivå. Perfekt för den som vill nörda ner sig i färgernas alla dimensioner och samtidigt få verktyg för att skapa ett genomtänkt hem.

Livekurs: Bli certifierad färgkonsult med
Sara Garanty

Start: 23 september 2024

- För dig som vill ta färgsättning till proffsnivå

Den här kursen är för dig som redan jobbar med inredning eller arkitektur och vill vässa dina färgkunskaper ytterligare. Här får du inte bara djupare förståelse för färg, utan också personlig guidning och feedback från mig på dina projekt. Med fokus på att skapa professionella och genomtänkta färgsättningar som gör skillnad för dina kunder, ger denna kurs dig verktygen att bli en certifierad färgsättare.

Superintresserad av färg och vill gå några av mina kurser? 

Vilka färger passar ihop? 

Det finns olika färgknep man kan använda sig av för att få kulörerna att matcha varandra. När du lärt dig hur du kan kombinera de olika färgskalorna kan du på fri hand börja experimentera med olika kulörer. Lite som när man lär sig att laga mat, först lär vi oss att följa ett recept, när vi lärt oss laga receptet finns mer utrymme för att experimentera fram nya smaksensationer, eller i vårt fall en färgsättning som passar dig och din personlighet.

metameri

VITT ÄR INTE BARA VITT

 

För att vita kulörer ska bli fina och träda fram behöver du använda dig av en mörkare kulör på listerna. Har du vita väggar och vita lister kan dina vackra stuckaturer gå förlorade då du inte ser dem för att det inte finns någon kontrast gentemot väggen. Använd med fördel en vit med lite mer svart, gult, grönt eller rött för att framhäva krispvita snickerier och stuckaturer. Många använder sig fortfarande av Stockholmsvit (NCS S 0502-Y) på väggarna. En vit ton med 5 procent svart och 2 procent gult. Kulören upplevs lite gulaktig och i vissa fall smutsig. Om du har stockholmsvita lister och inte ska byta dessa och vill ha vita väggar behöver du fortsätta med en gulvit på väggarna. Exempelvis (S1002-Y) eller (S 1502-Y) använder du en kall vit kommer den skära sig mot de gula listerna. Idag är obruten vit (S 0500-N) den vanligaste kulören på listerna. Däremot tycker jag att det kan vara effektfullt att måla in listerna i en kulör som ligger ton i ton med väggkulören. Ex. Varma vita toner Kalla vita toner Röda vita toner Gröna vita toner

ATT ARBETA MED GRÅ FÄRGSKALA

 

Här gäller samma regel som med de vita kulörerna. Kalla grå nyanser passar ihop och varma grå nyanser passar ihop. De neutrala grå nyanserna passar bäst med andra neutraler eller blågrå toner. Undvik att blanda kalla grå nyanser med varma grå nyanser. Se upp för neutrala grå nyanser (S 2500-N) då de kan upplevas som lila i norrläge och en grå med gult i (S 1502-Y) kan komma att upplevas grön i söderläge. För att undvika detta kan man använda sig av en blågrå nyans i norrläge och en rödgrå nyans i söderläge.

ATT ARBETA TON I TON

 

Detta är kanske det lättaste sättet att arbeta med färg. Att arbeta med en och samma kulör i olika toner ger en harmonisk känsla i rummet. Välj din favoritkulör och skapa olika varianter av den genom att lägga till svart eller vitt. Se bara till att du har tillräckligt hög kontrast mellan dina olika färgtoner. Även kallad monokromatisk färgschema.

KOMPLEMENTERANDE FÄRGSCHEMA

HEMSIDA.png
HEMSIDA2.png

När det kommer till färgscheman är det kompletterande färgschemat lättast att använda. I detta färgschema använder man då två färger som sitter på motsatt sida om varandra på färghjulet. Det vanligaste felet man gör med kompletterande färgschemat är att man tar lika mycket av varje kulör, men jag rekommenderar snarare förhållandet 80/20. Alltså tex 80 procent grönt och sedan 10-20 procent rött i ett rum. Kombinationerna på detta är exempelvis rött och grönt, mörkblått och orange eller gult och lila. Komponerandet av kompletterande färger skapar en stor kontrast och används därför bäst i små doser. Så kan du använda detta för att flytta fokus till en specifik enhet eller del av rummet. Det kan således vara bra att använda sig av de neutrala färgerna vitt, grått och svart, för att förse ögat med något lugnt att vila på. Detta främst för att förhindra känslan av ett överväldigande intryck. Observera att du kan tona ner båda eller någon av de två färgerna för att uppnå ett lugnare men fortfarande behagligt intryck.

ANALOGT FÄRGSCHEMA

HEMSIDA5.png
HEMSIDA3.png

Med det analoga färgschemat menas att man använder tre färger i rad på färgschemat. Det skulle till exempel kunna innebära att du väljer röd, orange och gul eller röd, lila och blå. Nyckeln till att använda det här färgschemat framgångsrikt är proportioner. Regeln är 60-30-10. Det vill säga, en färg är den dominanta och representerar 60 %, en stöttar den dominanta med 30 %, och den tredje mest framträdande färgen fungerar som en accentfärg med endast 10 %. Du kan även skapa ett liknande färgschema med de neutrala färgerna.

TRIADISKT FÄRGSCHEMA

HEMSIDA6.png
HEMSIDA10.png

Ett triadiskt färgschema , ibland refererat till som en triad , syftar till att man använder tre färger med lika stort mellanrum mellan sig. De tre primära färgerna (rött, blått och gult) är perfekta exempel, precis som de tre sekundära färgerna (i det här fallet grönt, lila och orange). Denna typ av färgarrangemang är ofta extremt vågat. Eftersom de tre färgerna är i sådan stor kontrast till varandra, samt att rena färger oftast används, ser man oftast detta färgschema i barn- eller lekrum. När man använder så pass livliga färger som i detta schema är det viktigt att fundera på de utrymmen som ligger intill. Du skulle inte vilja använda två olika triadiska färgscheman bredvid varandra. Det skulle bli för överväldigande. Försök istället se till att utrymmen intill är lugnare och neutrala.

SPLITTRAT KOMPLETTERANDE FÄRGSCHEMA

HEMSIDA80.png
HEMSIDA30.png

Om du tilltalas av idén om ett kompletterande färgschema, men är orolig att det är lite för vågat för din smak kan ett splittrat kompletterande färgschema vara ett säkrare val. För att skapa ett sådant färgschema väljer du först din grundfärg och sedan de två färger som finns på någon av sidorna av den kompletterande färgen. Dessa två nyanser förser rummet med en välbehövlig känsla av balans. Så får du fortfarande det visuella intrycket av vågade färger men kan med hjälp av dessa två nyanser tona ned intensiteten av den kompletterande färgen. Färgschemat fungerar bäst när du väljer en dominant grundfärg (t.ex. grönt). Istället för att välja en mättad nyans av denna färg, försök att välja en mer dämpad, för att sedan ta ut svängarna i rummets accentdetaljer med de två nyanserna av den kompletterande färgen (t.ex rött).

REKTANGULÄRT FÄRGSCHEMA

HEMSIDA21.png
HEMSIDA40.png

Efter det triadiska färgschemat blir saker och ting lite mer komplicerade. Nu ska vi balansera fyra färger i utrymmet. Det kallas för ett rektangulärt färgschema eftersom en rektangel skapas i färgschemat, där två distinkta par av kompletterande färger används. I detta schema spelar färgtemperaturer en stor roll. Försök att se till att du väljer två varma och två kalla färger. Att använda en jämn mängd av båda kommer att hjälpa till att skapa balans. Det är också viktigt att variera hur färgerna används. Leta efter ett mönster som faller inom ditt färgschema och tveka inte på att blanda in dem i dina fasta möbler.

KVADRATISKT FÄRGSCHEMA

HEMSIDA22.png
HEMSIDA33.png

Det kvadratiska färgschemat är väldigt likt det rektangulära. I det används också fyra färger men istället för att fokusera på två motsatta par är färgerna jämnt utspridda i färghjulet. Det spelar ingen roll vilka färger du använder, detta schema kommer att vara en kombination av en primär, en sekundär och två tertiära färger. Variera intensiteten i de fyra färgerna genom att göra två nyanser mer neutrala och två lite mer vågade. Precis som i det rektangulära schemat är det viktigt att vara uppmärksam på att uppnå ett jämnt antal varma och kalla färger. Men istället för att ge de två paren lika mycket plats, bör du välja en nyans som är dominerande och använda de andra tre som accentfärger.

Ett annat sätt att se på Färgharmoni eller färgkombinationer är som musik. Noterna i sig självt utgör inget musikstycke utan det är hur de är kombinerade efter varandra som gör att det blir en bra eller mindre bra låt. Samma med kulörer, det finns inga “fula” kulörer utan det handlar mer om hur de är sammansatta tillsammans som kommer ge dig ett välbehag, harmoni eller en lustfylld känsla. Om färgerna inte harmoniserar med varandra - skapar det en känsla av att en låt är falsk. Och om du gör det för ett företag eller en kund så kan det avgöra hela deras vardag eller om de kommer sälja mycket av de varorna den säsongen.

13 kopia 2.jpg

Några tips på vägen

1

2

3

Provmåla alltid kulörerna innan du målar hela rummet. Gärna på en extern skiva och inte direkt på väggen. En ruta som är ca. ett A3 papper eller helst 1x1 meter. Titta på färgen på de olika väggarna och i både dagsljus och artificiellt ljus.

 

Titta på en färg i taget annars uppstår metameri och när du valt kulör titta på hur kulören förhåller sig och passar ihop med de övriga detaljerna i rummet såsom lister, tak, golv, soffa, sänggavel, gardiner.

 

Välj glans, ju mattare färgen är desto känsligare blir den. En matt kulör kan även upplevas ljusare än en blank kulör även då den blanka kulören reflekterar ljuset. På väggar kan du få glans 1 från Jotun som är den mest matta och tåligaste som finns på marknaden. I barnrum och hall rekommenderar jag att du använder glans 5 och uppåt. Snickerier kan du få i lika matthet som väggfärgen och det passar bra om du ska måla snickerierna och väggen i samma kulör annars kan det vara bra att ha lite tåligare färg på snickerier omkring glans 15 och uppåt.

färgsättning
bottom of page